Mekatronikk er fagfeltet hvor mekanikk, elektronikk og programmering smelter sammen for å skape dynamiske og intelligente løsninger. Fra robotarmer og droner til automatiserte produksjonslinjer og smarthusteknologi – mekatronikk er drivkraften bak mye av vår moderne innovasjon. Her på xylon.no utforsker jeg prosjekter, deler erfaringer og gir tips til hvordan du kan komme i gang med egne mekatronikkidéer, enten du er nybegynner eller erfaren entusiast. Bli med på en reise inn i en verden full av muligheter!
Alle prosjekter jeg jobber med er lagret på GitHub, men ikke alle er åpne for allmenheten.
I min forrige artikkel ESP-IDF med WSL2 og VSCode, gikk vi gjennom hvordan man setter opp et fullt ESP-IDF-utviklingsmiljø på WSL2 (Windows Subsystem for Linux). Dette gir utviklere fordelen av et Linux-basert miljø, som ofte er bedre tilpasset utviklingsverktøyene fra Espressif, samtidig som du beholder fleksibiliteten fra Windows. Dette oppsettet er ideelt for alle som utvikler med ESP32, spesielt når man jobber med avanserte prosjekter som krever raske iterasjoner og enkel administrasjon av verktøykjeden.
...
WSL (Windows Subsystem for Linux) gir deg det beste fra to verdener – et Linux-miljø direkte i Windows. Kombinert med ESP-IDF og VSCode, gir dette en kraftig plattform for embedded utvikling. Denne guiden viser deg trinn-for-trinn hvordan du setter opp ESP-IDF i WSL2 og konfigurerer VSCode for å bruke dette effektivt.
Hva du vil lære Denne guiden dekker:
Hvordan sette opp WSL2 for embedded utvikling. Trinnene for å installere og konfigurere ESP-IDF. Hvordan bruke VSCode for sømløs utvikling. USB-håndtering for embedded prosjekter. Sette opp Windows Subsystem Linux (WSL) WSL er en innebygd funksjon i Windows, men det er ikke sikkert det er aktivert. Åpne et PowerShell som administrator og skriv:
...
Jeg har vel et dusin forskjellige devkort basert på ESP32, men for denne sessionen skal jeg bruke et kort som ikke er selv-laget og som støttes av Espressif i Zephyr. Det gjør prosessen veldig mye enklere.
For å følge med så må du bruke Windows Subsystem for Linux (WSL2) med Ubuntu installert. Du kan også bruke Ubuntu direkte uten Windows, og jeg antar du klarer sortere ut hvilke deler du kan hoppe over.
...
Zephyr for STM32 Jeg liker virkelig ikke toolchainen som er satt opp for STM32. Hopping frem og tilbake mellom forskjellige programmer for å rekonfigurere er ikke akkurat effektivt. At de enda heller ikke har støtte for flere hardware oppsett til samme kode kompliserer utvikling for meg, da jeg koder på devkort før jeg produserer hardwaren.
Så da blir det et hopp til Zephyr med et NUCLEO-L476RG kort, og vi skal flashe og debugge i VSCode om noen få tastetrykk!
...
nRF52840-DK kapsling Jeg bruker masse utviklingskort som ligger å slenger på pulten min til enhver tid. De fleste står klemt inn i et koblingsbrett, og da tenker jeg ikke så mye på underlaget, men nRF52840DK kortet er vesentlig større enn de fleste andre og har åpne kontaktpukter på undersiden. Ingen bønn, her trenger vi en kapsling.
Jeg brukte Autodesk Fusion 360 for å designe dette.
Kasplingen er designet for å være press-fit. Selve utviklingskortet hviler på støtter, så det tåler å sette inn og ta ut kontakter. Selv uten lokket er monteringsrammen funksjonabel. Lokket er i samme stil laget for press-fit, der en fals på kanten sørger for grep til underdelen. Knappene har en liten forhøying slik at de stikker litt opp av resten av kapslingen.
...