Biff er en klassiker som kan tilpasses enhver anledning, fra en hverdagsmiddag til en eksklusiv festmiddag. Hemmeligheten bak en perfekt biff ligger i gode råvarer, riktig tilberedning, og ikke minst det rette tilbehøret som løfter smaken til nye høyder.

I denne artikkelen finner du flere oppskrifter på biff, enten du foretrekker en saftig entrecôte, mørt ytrefilet eller en klassisk karbonade. Vi gir deg også forslag til tilbehør som komplimenterer smaken, fra fløtegratinerte poteter og friske grønnsaker til smaksrike sauser og stuing.

Enten du er nybegynner eller en erfaren kokk, vil disse oppskriftene inspirere deg til å skape smakfulle måltider som både du og gjestene dine vil elske. La deg friste – og finn din nye biff-favoritt!

Biff variasjoner

Pannestekt biff

Ingredienser

  • Ytrefilet, i tykke skiver
  • Salt og pepper
  • Friske urter og hvitløk etter smak

Instruksjoner

  1. Varm pannen til høy temperatur. Her trenger du varmereserver, så jernpanne.
  2. Stek biffene raskt på høy temperatur med litt olje. Du skal få en fin karamellisering av overflatene.
  3. Krydre biffene med salt og pepper etter karamelliseringen - brent pepper smaker ikke så godt.
  4. Juster ned temperaturen på pannen. Tilsett godt med smør, krydderurtene og hvitløk. La dette blande seg godt før du legger i biffene.
  5. Stekes vekselvis på hver side til rett kjernetemperatur. Øs godt med smør over siden som vender opp.
  6. La biffene hvile. Hvis du lager mange biffer kan de holdes varme i stekeovn på 50°C.

Sous vide biff

Ingredienser

  • Ytrefilet eller annet egnet kjøtt av storfe
  • Salt og pepper
  • Hvitløk
  • Friske urter som rosmarin og timiam (valgfritt)
  • Smør og olje til steking

Instruksjoner

  1. Beskjær biffen om det ikke er gjort for deg. Krydre den godt med salt, pepper og eventuelt hvitløk og friske urter. Vakuumer biffen eller bruk zip-lock-pose og fjern luften.
  2. Varm sous vide-badet til 54°C for en medium-rare biff, men ±3°C etter smak og behag.
  3. La biffen ligge i badet i 1,5-2 timer. Den kan ligge lengre, men noe kjøtt kan miste tekstur slik at man ender med leverfølelse når man tygger.
  4. Tørk biffen grundig og du kan nå justere saltmengden om nødvendig. Stek biffen raskt på høy varme i en panne med litt smør for å få en fin gyllen skorpe. Husk å la biffen hvile i noen minutter før du skjærer den i skiver

Tilbehør

Fløtegratinerte poteter

Ingredienser

  • Poteter, skrellet og skivet
  • Løk, grovhakket
  • Hvitløk, finhakket
  • Fløte, eller fløte-melk blanding
  • Salt og pepper
  • Revet ost

Instruksjoner

  1. Forvamr ovnen til 200°C
  2. Surr løken i en kasserolle til den er myk og blank.
  3. Tilsett fløte og hvitløk. Kjør dette med stavmikser til løken er pulverisert. Ikke lag smør!
  4. Legg potetene i kasserollen. La dette koke til potetene er lett møre. Test med gaffel. Smak til med salt og pepper.
  5. Tøm alt over i en ildfast form og topp med revet ost. Stek i ovnen til osten får en lett gylden farge.

Sauterte grønnsaker

Ingredienser

  • Løk, i skiver
  • Paprika, i strimler
  • Sopp, i skiver
  • Smør til steking
  • Salt og pepper

Instruksjoner

  1. Soppen stekes først i tørr panne. Det skal mye vann ut av soppen og mengden reduseres veldig. Når soppen begynner å ta litt farge tilsetter du en spiseskje smør og steiker til rett farge. Det kan hende soppen sluker smøret, og da må du gi den mer. Sopp elsker smør. Legg den stekte soppen til side.
  2. Sauter løken til den er myk, tilsett så paprika. Stek videre til det får fin farge.
  3. Ta tilbake soppen i pannen og sauter det sammen litt. Smak til med salt og pepper.

Maisstuing

Ingredienser

  • Mais (fersk, frossen eller på boks)
  • Smør
  • Melk og/eller fløte
  • Salt og pepper

Instruksjoner

  1. Surr mais i litt smør til den får den fine fargen.
  2. Tilsett melk/fløte og la det småkoke til konsistensen blir tykkere.
  3. Kjør omtrent halve blandingen lett med stavmikser. Smak til med salt og pepper.